Leren plannen
Online lesboek

Succes Met Een Eigenwijze Planning

9 Modules 2 Hoofdstukken 45 Lessen

Over deze training

Je hebt teveel te doen, te weinig tijd en vooral: te weinig grip op alles wat je moet en wilt doen. Je voelt je steeds gehaast en opgejaagd en hebt nog steeds het gevoel dat je niet klaar bent. Je hebt al van alles geprobeerd, maar: "Een planning werkt niet voor mij. Alle tips die ik ooit heb gekregen werken gewoon niet. Ze passen niet bij mij."
Herken je dat? Dan is deze online training "succes met een eigenwijze planning" echt iets voor jou! Ik leer je namelijk "eigenwijs" te plannen: plannen op een manier die bij jou past en die jou wél helpt om overzicht te krijgen in wat je nog moet doen en om grip op je tijd te krijgen.

 

Succes met plannen!
Elvira

 

PS: hieronder kun je meer lezen over de modules die voor je klaarstaan. Wil je  liever meteen beginnen? Klik dan op "start met de training".

Start met de training

Zo zit de training in elkaar

Introductie

“Begin at the beginning," the King said, very gravely, "and go on till you come to the end: then stop.”


― Lewis Carroll, Alice in Wonderland

Als je aan een online training begint, is het wel handig als je wat praktische dingen weet. Hoe is de training opgebouwd, waar begin je, wat "mag" je wel of niet doen, waar kun je om hulp vragen enzovoort. 

2 Chapters

Stap 1: Ken jezelf

Stap 1 is: Ken jezelf. Bij het veranderen van gedrag moet je eerst weten wat er goed gaat, wat minder en vooral: waarom. In deze eerste module krijg je een eerste inzicht in jouw beginsituatie ten aanzien van plannen: wat gaat goed en wat niet? Wat wil je bereiken en wat zijn de overtuigingen die je in de weg staan? Met die kennis over jezelf kun je steeds keuzes maken die bij jou passen en die je gaan helpen.

Iedereen beleeft en ordent tijd op een eigen manier. Hoe is jouw waarneming en ordening van tijd van invloed op jouw plangedrag? En hoe kun je daar rekening mee houden door een eigenwijze planning te maken? Ook dat leer je in deze module.

Inzicht in jou: achter de spiegel 6 Lessons

Eigenwijs Leren Plannen

Welk type planner ben jij?

Een eigenwijze planning begint met jou zelf: je gaat je plangedrag onder de loep nemen. Hoe zit het plannen bij jou eigenlijk in elkaar?

Eigenwijs Leren Plannen

Hoe sta je erin?

Geef het maar toe: ook jij hebt je twijfels of deze training je nu wél gaat helpen. Want je hebt al zoveel geprobeerd en niets hielp. En je hebt natuurlijk van jezelf allerlei karaktertrekken waardoor het bij jou echt heel anders in elkaar zit dan bij anderen. 
Wat zijn jouw overtuigingen ten aanzien van plannen en veranderen? Als je weet wat jouw "beren op de weg" zijn, dan kun je ze misschien wel afschieten. Of in een kooitje stoppen. Alles om te zorgen dat ze jouw pad niet blokkeren. 

Eigenwijs Leren Plannen

Wensen en doelen

Natuurlijk heb je wensen en doelen met deze training. En natuurlijk weet je dat het je helpt als je die concreet maakt. En dat gaan we dan in deze les ook doen.

Eigenwijs Leren Plannen

Kansen en mogelijkheden

"The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results

- Albert Einstein

Het meest lastige van een training is vaak het toepassen. En daar ga ik je steeds in de laatste les van de module bij helpen. In deze les ga je praktisch aan het werk om alles uit de vorige lessen echt toe te kunnen passen. Stapje voor stapje en het hoeft allemaal niet ineens perfect. Zolang je maar steeds iets verandert. 

Eigenwijs Leren Plannen

Stilstaan is vooruitgang

Eigenwijs Leren Plannen
5 Lessons

Stap 2: Kijk vooruit

Vooruit kijken is de basis van een goede planning. Doelen zijn daarbij van groot belang. 
Wat zijn jouw doelen eigenlijk? En hoe helpen ze jou? 
In deze module gaan we daarmee aan de slag.

Stilstaan is vooruitgang

Kijk terug op de module "recht op je doel af": wat heb je uitgeprobeerd? Wat werkte wel en wat juist niet? Wat houd je erin? En hoe pak je dat aan?

Eigenwijs Leren Plannen
5 Lessons

Stap 3: Block

In een planning zijn er altijd dingen die vastliggen. Meestal hebben die met anderen te maken! Een afspraak bij de tandarts, je kinderen van school halen of een koffie-date met een vriendin. In deze module leer je die op te nemen in je planning, hoe je ze visualiseert om ze niet snel te vergeten en wat het van je vraagt als er iets wijzigt.

Eigenwijs Leren Plannen
5 Lessons

Stap 4: Prioriteer en heers

"Life is all about priorities". Zeker waar. Maar toch zijn we op een dag ook heel veel bezig met dingen die toch echt geen prioriteit hebben. Sterker nog: die we eigenlijk helemaal niet (zelf) zouden moeten doen. Hoe komt het nou dat we dat doen? En wat kun je doen om toch vooral de dingen te doen die belangrijk voor je zijn? Dat komt aan bod in deze module.

Introductie Prioriteer en heers

"Life is all about priorities". Zeker waar. Maar toch zijn we op een dag ook heel veel bezig met dingen die toch echt geen prioriteit hebben. Sterker nog: die we eigenlijk helemaal niet (zelf) zouden moeten doen. Hoe komt het nou dat we dat doen? En wat kun je doen om toch vooral de dingen te doen die belangrijk voor je zijn? Nu je weet hoeveel ruimte er eigenlijk in je agenda is, kun je bepalen wat je in die tijd écht wilt of moet doen. Dat is waar deze module over gaat.

Eigenwijs Leren Plannen
5 Lessons

Stap 5: Hapklare brokken

Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje ;-) Als je een taak niet kunt overzien, dan is het een onneembare horde. De drempel wordt zo hoog dat je er niet eens meer aan begint. Pubers hebben het vaak bij een moeilijk vak: "Ik moet Engels leren" en beginnen niet omdat "Engels" wel heel veel is. Het werkt veel beter als ze bedenken dat ze "maar" 30 woorden hoeven te leren. Bij ons, volwassenen, werkt dat ook zo. Daarnaast is het voor je - heel belangrijke, maar kwetsbare - werkgeheugen een zware taak om teveel tegelijk te moeten overzien. Óp naar hapklare brokken dus.

Eigenwijs Leren Plannen
5 Lessons

Stap 6: Voorkomen of genezen

Als je weet wat je valkuilen zijn, dan kun je inschatten waar je ze in je planning zult tegenkomen. In hoeverre kun je ze proberen te voorkomen? Dat ligt er onder andere aan hoe impulsief je van nature bent. In deze module gaan we kijken naar jouw risico's en probeer je "coping-strategieën" te vinden: manieren om schade te voorkomen of te beperken.

Eigenwijs Leren Plannen
4 Lessons

Stap 7: Stap en stop

Alles begint met een eerste stap. Wat heb jij nodig om met een taak te starten? Gaat dat vanzelf, of kost het je moeite? En hoe goed kun je een volgende stap zetten als er iets verandert in je planning? Of als je last hebt van stress? In deze module ga je hiermee aan het werk: hoe start jij met een taak en ook: hoe stop je juist weer.

Pen
>